Από το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων ανακοινώνεται ότι όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να μετακινηθούν για σπουδές στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS + για το εαρινό εξάμηνο 2014-2015 σε αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα με το οποίο έχουμε συνεργασία, μπορούν να υποβάλουν τις αρχικές τους αιτήσεις από 14-10-2014 έως 29-10-2014

Δευτέρα - Παρασκευή ώρες 11.00 π.μ. - 13.00 μ.μ.

στο Tμήμα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων ( 1ος όροφος , γραφείο 6 , κ. Σοφία Τσαρούχα ) ή ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

1. Κριτήρια Συμμετοχής Φοιτητών- Φοιτητριών

Α) ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για το πρόγραμμα ERASMUS + έχουν φοιτητές/τριες που:

 • είναι υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+,
 • είναι υπήκοοι άλλων χωρών εγγεγραμμένοι σε κανονικό πρόγραμμα σπουδών σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα,
 • έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών.

Β) ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

 1. Να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το 80% των μαθημάτων Α και Β εξαμήνου του πρώτου έτους.
 2. Πτυχίο ξένης γλώσσας. Ως ελάχιστο επίπεδο γλωσσομάθειας κρίνεται το Β1. Η γλωσσική επάρκεια αφορά στη γλώσσα που γίνονται τα μαθήματα στο Ίδρυμα υποδοχής. Οι φοιτητές πρέπει να προσκομίζουν τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Στην τελική επιλογή των φοιτητών λαμβάνεται υπόψη το ανώτερο επίπεδο γλωσσομάθειας.
 3. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος όπως αυτός προκύπτει από την αναλυτική βαθμολογία.

2.  Δικαιολογητικά

Οι φοιτητές που πληρούν προϋποθέσεις και τα κριτήρια και αφού συμβουλευτούν τις συνεργασίες (επισυναπτόμενο αρχείο) του ιδρύματός μας, καλούνται να υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

 1. Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (επισυναπτόμενο αρχείο).
 2. Αναλυτική βαθμολογία.
 3. Αντίγραφα των πτυχίων της ξένης γλώσσας που κατέχουν.
 4. Αντίγραφο αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

 1. Οι φοιτητές που θα επιλεγούν θα ειδοποιηθούν άμεσα ώστε να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τα ειδικά έντυπα Erasmus στην αγγλική γλώσσα που αφορούν την εγγραφή, τη δήλωση μαθημάτων, τη στέγαση, κτλ.(application form, learning agreement, transcript of records etc.) Σε ορισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού η υποβολή των παραπάνω εγγράφων γίνεται on line. Αυτό θα το διαπιστώσουν οι φοιτητές επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του Ιδρύματος που τους ενδιαφέρει , στη λίστα με τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουν την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων (application deadline).
 2. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κάποιες από τις ανωτέρω συνεργασίες μπορεί να μην είναι ενεργές λόγω της μετάβασης από το πρόγραμμα LLP/ Erasmus στο Erasmus+. Επιπρόσθετα οι φοιτητές που έχουν μετακινηθεί για ένα εξάμηνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος LLP Erasmus (2007-2014) έχουν το δικαίωμα επιπλέον μετακίνησης ενός εξαμήνου στο νέο πρόγραμμα Erasmus+ (2014 -2020). Ανώτατο όριο μετακίνησης συνολικά 12 μήνες.
 3. Όσον αφορά τη γλώσσα διδασκαλίας στο Ίδρυμα υποδοχής , επισημαίνεται ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Αγγλική. Στα Πανεπιστήμια της Γαλλίας , της Ιταλίας και σε ορισμένα της Γερμανίας και της Πορτογαλίας τα μαθήματα προσφέρονται στην Εθνική γλώσσα δηλ. Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Πορτογαλικά. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουν και το επίπεδο γλωσσομάθειας που σε ορισμένα Πανεπιστήμια είναι το Β2.
 4. ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (on-line Linguistic Support)
  Ο Συμμετέχων φοιτητής υποχρεούται να πραγματοποιήσει διαδικτυακή αξιολόγηση της γλωσσικής ικανότητας πριν και μετά το τέλος της περιόδου κινητικότητας, εάν η κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι τα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά ή Ολλανδικά ή όποτε συμφωνηθεί με το Ίδρυμα Αποστολής (εξαιρούνται όσοι έχουν ως μητρική γλώσσα μια από τις γλώσσες που διατίθενται από το διαδικτυακό εργαλείο). Ο Συμμετέχων φοιτητής θα ενημερώνει άμεσα το Ίδρυμα σε περίπτωση που αδυνατεί να πραγματοποιήσει τη διαδικτυακή αξιολόγηση (Επισυνάπτεται ενημερωτικό έγγραφο).
 5. Οι φοιτητές στη συμφωνία σπουδών (learning agreement) πρέπει να συμπληρώνουν 30 πιστωτικές μονάδες ( ECTS) το εξάμηνο. Οι φοιτητές που διανύουν μεγαλύτερα εξάμηνα σπουδών , πρέπει να διαθέτουν επαρκή αριθμό μαθημάτων , ώστε να συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό πιστωτικών μονάδων ( 30 ECTS).
 6. Επιπρόσθετα επισυνάπτεται νέος πίνακας με τη μηνιαία επιχορήγηση του φοιτητή ανά χώρα υποδοχής του προγράμματος Erasmus + .
 7. Εάν η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνει ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει η δυνατότητα επισύναψης των δικαιολογητικών( με scanner ) , απαιτείται η προσκόμιση τους μετά την υποβολή της αίτησης ή η αποστολή τους ταχυδρομικά στο Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων.
 8. Για τους επιλεγέντες θα ακολουθήσει ενημερωτική συνάντηση για τη διαδικασία ένταξής τους στο πρόγραμμα, την προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την συμπλήρωση των συμβάσεων του ΙΚΥ που θα ακολουθήσει, χρήσιμες πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο της επιλογής τους και την επίλυση οιονδήποτε αποριών που θα προκύψουν.

Παρακαλούνται οι φοιτητές να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του προγράμματος: http://erasmus.teiser.gr


Συνημμένα:


 

Anakoinosi_Prokiriksi_Erasmus_plus_ear_2014-15.doc
Glossiki_ypostiriksi.doc
Erasmus_posa_epixorigisis_foititon_2014_2015.docx
Panepistimiakes_synergasies_TEIKM_2014.doc
arxiki_aitisi_erasmus-1.doc

 

logo-espa

mobile έκδοση